26. Opetuskerta 7.4.2025

Käsitellyt asiat

– Kuun nousu ja lasku
– Taulukkomenetelmät

Kotitehtävät

– Monisteen sivut 193-198 ja 213-220
– Kirjan sivut 79-84

– Monisteen tehtävät H11-H12 (sivu 271)

Lisätietoa ja ohjeita

– Kuun nousuun liittyvä tehtävä ei ole todennäköinen, mutta kuitenkin mahdollinen tutkinnossa. Tärkeää on muistaa. että NA:ssa annettu nousuaika tulee korjata paikalliseksi keskiajaksi laskemalla aikaero (Lon°/-15°) ja Kuun nousun vuorokautisen myöhentymisen vaikutus niin ikään longitudin perusteella (myöhentyminen/360°•Lon°)

– Kuun nousuaika (laskuaika) taulukoissa on määritetty sen mukaan, kun  Kuun yläreuna ohittaa näkyvän horisontin. Tällöin pitää huomata myös se, ettei kuun yläreuna välttämättä ole nousuhetkellä Auringon valaisema. Kuun näkyvä (valaistu) osa saattaa siis todellisuudessa nousta myöhemmin tai laskea aikaisemmin, kuin laskemalla todetaan.

– Kuun nousun myöhentymisen määrityksessä on tarkasti pääteltävä, minkä päivän tietoon havaintopäivän tietoa verrataan. Itäisillä longitudeilla edelliseen päivään ja läntisillä seuraavaan. Idässä laskettu ero vähennetään havaintopäivän nousuajasta ja läntisellä lisätään

– Kun määritetään, missä koordinaateissa taivaankappale on zeniitissä tiettynä hetkenä, latitudi saadaan havaintohetken deklinaatiosta ja longitudi GHA:sta (idässä 360°-GHA ja lännessä GHA suoraan (0°-GHA) – älä sekoita LHA:ta tähän laskelmaan

– Taulukkomenetelmät korvaavat funktiolaskimen käytön sijoittajan arvojen (atsimuutti ja korkeusero) määrittämisessä. Taulukoissa on valmiiksi laskettuja arvoja erilaisille paikallisen tuntikulman, deklinaation ja latitudin yhdistelmille. Muuten paikannusprosessi on täysin identtinen tähän asti opitun kanssa.

– Taulukkojen arvot sinällään ovat tarkkoja, mutta koska lähtöarvot on ilmaistu täysin astein, saavutettu paikannustarkkuus jonkin verran heikkenee DR-paikan ja taulukoista määritetyn oletussijainnin eron takia.

– Position Plotting Sheetilla sijoittaja voidaan piirtää suoraan DR-paikkaan ja perättäisten sijoittajien yhdistäminen tehdään yhdensuuntaissiirtona opittuun tapaan. Jos käytetään tutumpaa sijoittajakarttalomaketta (ruutupaperia) peräkkäiset sijoittajat voidaan piirtää origoon ja havaintojen välillä kuljettu matka (jälkimmäisen havainnon DR-paikka) määritetään merkintälaskulla.

– Taulukkomenetelmän käyttämistä vaativia tehtäviä ei koskaan ole ollut tutkinnossa. Tehtävien ratkaisumenetelmiä tai käytettäviä välineitä ei tutkintotehtävissä rajata
(pl tutkinto-ohjesäännössä kielletyt: älylaitteet, ohjelmoidut laskimet ja tähdentunnistuslevy)

– Aikaisempia tutkintotehtäviä ja niiden malliratkaisuja löytyy nyt nettisivuilta

 

Seuraavalla kerralla käsiteltävät aiheet:

– Isoympyräpurjehdus