25. Opetuskerta 31.3.2025
Käsitellyt asiat
– Auringon nousu ja lasku
– Hämärät
Kotitehtävät
– Monisteen sivut 183-192
– Kirjan sivut 43-47
– Monisteen tehtävät K4-K6 (sivu 275)
– Kirjan tehtävä 35-37 (sivu 49)
Lisätietoa ja ohjeita
Hämärätehtävien Vastauksia K Hämärät 2025 on julkaistu
– Huom. esimerkisksi kirjassa käytetty nimitys ”varsinainen hämärä” tarkoittaa samaa kuin porvarillinen hämärä (Civil twilight/dawn). Eli Auringon laskua ja nousua lähinnä oleva (valoisin) hämärän vaihe
Nautical Almanacan taulukoissa Auringon ja Kuun nousu- ja laskuajat on annettu paikallisena keskiaikana (LMT). Ajantasausta (ET) ei tarvitse huomioida tavanomaisissa laskelmissa*. Kellonajan (ZT, ST, LT) laskemiseksi pitää kuitenkin määrittää aikaero (Longitudi/-15)
* ET on kuitenkin välttämätön sellaisissa harvinaisissa tehtävissä, joissa laskelma perustuu fyysiseen auringon havaintoon (esimerkiksi longitudin määrittäminen tunnetulla latitudilla, kun Auringon nousuajan perusteella määritetään longitudi – tällainen tehtävä ei kuulu kurssin opetusalueeseen!).
– Auringon nousu ja lasku tapahtuu silloin kun sen yläreuna ohittaa näkyvän horisontin. Refraktion takia Auringon yläreunan tosikorkeus on silloin yli puoli astetta horisontin alapuolella! Nautical Almanacassa annetaan ajat minuutin tarkkuudella ja ne on tulkittava vain likiarvoiksi – ilmastolliset ja muut paikalliset tekijät aiheuttavat poikkeamaa.
– Hämärän vaiheet määritetään nousun ja laskun yläreunamääreestä poiketen Auringon keskipisteen tosikorkeuden mukaan (6°, 12°, 18°)
Kätevä ”Aurinkokalkulaattori” Suncalc löytyy täältä: https://www.suncalc.org/
Seuraavalla kerralla käsiteltävät aiheet:
– Kuun nousu ja lasku
– Tähtien ja planeettojen nousu ja lasku
– Taulukkomenetelmän periaate
– Isoympyräpurjehdus