23. Opetuskerta 24.3.2025
Käsitellyt asiat
– Kuun ja planeettojen meridiaaniohitus
– Arieksen meridiaaniohitus
– Tähden meridiaaniohitus
– Tulevan keskipäivän sijainti
Kotitehtävät
– Monisteen sivut 166-174
– Kirjan sivut 118-119
– Monisteen tehtävät H2-H4 (sivut 269)
– Kirjan tehtävät 1 ja 6 (sivu 120)
Lisätietoa ja ohjeita
– Määritettäessä latitudin ja deklinaation keskinäistä suhdetta ekvaattorin suhteen käytetään itseisarvoja (kun päätellään, kumpaa kaavaa (A1 vai A2) käytetään molempien ollessa samanmerkkisiä)
– Kun latitudi määritetään alameridiaaniohituksen perusteella, käytetään normaaleja laskukaavoja itseisarvoilla (A1, A2 ja B), mutta käänteisiä laskutoimituksia (Ht ja Dec) – yhteenlaskun sijasta vähennyslaskua ja päin vastoin
– Tulevaa keskipäivää määritettäessä käytetään Auringon liikkeen laskemisessa aamuhavainnon DR-paikan ja sen hetkisen Auringon LHA:n longitudieroa. Menetelmällä ei saada täysin eksaktia lopputulosta, mutta se on kuitenkin riittävän tarkka navigointiin. Tässä auttaa myös taivaankappaleen vähäinen horisonttikorkeuden muutos lakipisteen (Mer.Pass.) läheisyydessä.
– Monisteessa ja mallivastauksissa on tulevan keskipäivän laskemisessa käytetty omaa lomakettaan (Lomake 7). Tämän lomakkeen käyttöä ei enää opeteta, eikä lomake ole jaossa tulostettavaksi. Laskujärjestys on sinänsä käytettävissä ja monisteen sivuilla 243-245 on jäljellä lomakkeen täyttöohjeet.
– Tulevan keskipäivän tehtävä ratkaistaan tähän asti käytetyillä lomakkeilla 1, M ja 3. Tunnilla käyty ratkaisuerimerkki köytyy tästä linkistä Tuleva keskipäivä 4 ja on lisätty myös mallivastaksiin.
Tulevan keskipäivän tehtävää ei ole ollut koskaan tutkintotehtävänä.
Tuplaopetuskerran toisessa osassa käsiteltävät aiheet:
– Sekstantti