11. Opetuskerta 9.12.2024

Käsitellyt asiat

– Kuu

Kotitehtävät

– Kirjan sivut 54-55
– Monisteen sivut 127-131

– Monisteen tehtävä C3 ja C5 (sivut 258-259)
– Kirjan tehtävä 26 (sivu 122) loppuun

 Lisätietoa ja ohjeita

– Kuun korkeuskorjauksissa ei täytetä lomakkeen rk-kenttää, refraktio on huomioitu kuukorjaustaulukon HPK pääkorjauksessa. Kuukorjaustalukon ylemmästä taulukosta otetaan pääkorjaus horisonttikorkeuden (Ha) perusteella ja alemmasta taulukosta lisäkorjaus (kalenterisivuilla ilmoitetun) H.P.-arvon mukaan samasta sarakkeesta (Ha: mukaan).

Kuutaulukossa korjausarvot on annettu aina kyseisen rivin lähtöarvolle. Käytettävän tarkan korjauksen määrittäminen vaatii usein interpolointia. Tutkintotehtävien ratkaisuissa ei vaadita tämän laskelman esittämistä, vaan interpoloinnin voi tehdä ”silmämääräisesti” – kunhan käytetty arvo on oikea.

Kuutaulukon korjaukset ovat aina plusmerkkisiä. Kuun yläreunamittauksessa tehdään lopuksi 30′ vähennys (UK). Alareunamittauksen korjaukset saadaan suoraan taulukoista.

– Kuun nopeuskorjaus (vk) ja deklinaatiokorjaus (dk) ovat tyypillisesti suuria ja muuttuvat nopeasti. Deklinaation muutossuunnan kanssa pitää olla tarkkana, se vaihtuu noin kahden viikon välein (vastaavasti Auringolla puolivuosittain).

– Kuutehtävien mallivastaukset C on julkaistu  

– Tästä löytyy opetusvideo>> (englanninkielinen) Kuun käyttämisestä tähtitieteellisessä navigoinnissa

– Ajan muuttaminen minuutin (tai tunnin) desimaaleiksi johtaa usein päättymättömään desimaalisarjaan, jolloin laskutoimitus perustuu likiarvoon. Tämä puolestaan voi joissakin tapauksissa vaikuttaa pyöristyksen suuntaan. Murtoluvun käyttäminen laskimessa antaa silloin paremman tarkkuuden laskutoimituksessa (esim. tässä 10,1667min vs. 10⅙).

Esim. murtoluku 14⅓ näppäillään Casioon näin:

– Laskin näyttää suosivan murtolukuvastauksia ja se johtuu siitä, että oletuksena on antaa tarkka vastaus likiarvon sijasta. Vastauksen murtoluvut muunnetaan desimaaleiksi (ja päin vastoin) S⇔D näppäimellä. Desimaaliluvut muutetaan asteiksi, minuuteiksi ja sekunneiksi ° ’ ” näppäimellä (meidän käyttämämme minuuttien desimaalit saadaan jakamalla sekunnit 60:llä)

– Palautetaan vielä mieliin esim. nopeus- ja deklinaatiokorjausten käsittely laskimella. NA:ssa ilmoitetaan d ja v arvot kulmaminuutteina tuntia kohden. Täyden tunnin jälkeen kuluneen ajan suuruinen osuus muutoksesta (vk, dk) saadaan jakamalla NA:n arvo 60:llä ja kertomalla täyden tunnin jälkeen kuluneilla minuuteilla (ja sekunneilla). Esimerkiksi kirjan tehtävä 26 vk-lasku (25min 13s / v=12,5) näppäillään Casio-laskimelle seuraavasti:

Seuraavalla kerralla

– Kolme sijoittajaa
– Kuutehtävät jatkuvat